_nec - webfejlesztés, front-end programozás, javascript, css, xhtml, ajax, air

Adobe AIR #1 Az alapok

Több ( nemtudom mégy hány, de minimum 6 ) részes Adobe AIR ismertetésbe kezdek, megosztva a tapasztalatokat magyarul a népekkel.

Miről is lesz szó.
Alapvetően HTML/JS/CSS fejlesztő révén az AIR ezen aspektusa ragadott meg leginkább, tehát főleg az AIR API ezen területeit használva fejlesztek teszt és éles alkalmazásokat.

Az AIR adottságai révén kitérek majd picit (nagyonpicit, de jót) a flash/flex képességekre is, de arról majd később.

Mire is jó
Ellentétben pár kezdeményezéssel, hogy webes alkalmazásokat az asztalra húzzunk a saját ablakaival, itt pontosan egy asztali alkalmazást fejleszthetünk, ami biztonságosan hozzáfér a rendszerhez és a nethez is egyaránt. Ha az elképzelésedhez kell net, és állandóan futna a böngészőben, érdemes elgondolkodni azon, hogy átülteted AIR-be. Lehet könnyebben menne mint azt elsőre gondolnád.

Mi kell ehhez az egészhez.
Semmi vészesnek tűnő fejlesztőkörnyezet meg árcédulák, mint pl a Flex Builder 3, vagy a Dreamweaver esetében, az Aptana Studio kíváló ingyenes eszközt biztosít számunkra. Én személy szerint az Eclipse modulját használom, kinek hogy.

Szükség lesz továbbá az Adobe AIR SDK -ra, ami a szükséges (alapból parancssorból használható) fordítóeszközökön kívül példákkal is szolgál.

És persze nem árt ha megvan maga az AIR, hogy a csomagokat és példaprogramokat is láthassuk.

Ha nem tetszik az Aptana akkor használhatod a Dreamweaver CS4 bétáját, még ingyenes és támogatja az AIR csomagok összeállítását, de összességében a legjobb eszköz HTMLhez AIRben az Aptana.

Hogy működik.
Lényegében az arcok az Adobe -nál összegyúrták a Flex, Flash actionscript nyelvét a javascripttel. Komolyabban szólva ezt ők úgy hívják, hogy Script Bridging. Javascriptből láthatod a flash runtime API eszközeit, és használhatod őket, többek között ez adja az erejét a dolognak.

Technikailag úgy néz ki a dolog, hogy mindegy miben hozod létre az AIR alkalmazásodat, egy Flex futtatókörnyezetet látsz, ami max egy teljes ablakra húzott HTML megjelenítőt (valami iframe-re emlékeztető megoldás flexben, a laikus flexes) tartalmaz. Ebből js segítségével hozzáférsz az ablak rendszerszintű tulajdonságaihoz, a rendszerhez magához (igen, fileszinten is) és a neten keresztül bármihez. De egyelőre maradjunk az ablakban.

Milyen böngésző.
Sokat vaciláltak rajta állítólag, hogy mit építsenek bele, de végül se nem gecko, se nem ie, hanem a WebKit lett a nyertes. Hála az égnek. A webkit egy nyílt forrású böngésző, több linuxos böngészőnek és az Apple által használt Safarinak is ez adja a motorját, az egyik legdinamikusabban fejlődő böngészőmotor.

Tehát tömören, saját böngészője van, ami rendelkezik dokumentált extrákkal, pl css téren is. Ami még jobb hír, hogy újabb és újabb AIR futtatókörnyezetek verzióiba is frissítik majd a webkitet, követve annak fejlesztéseit (css forgatás, css árnyékok).

Milyen eddig megszokott eszközöket támogat.
Mivel ez egy szabványos böngésző, mindent, amit azokban megszokhattál. jQuery, Prototype, Ext, DOJO… nem jelentenek gondot, sőt, talán várható azokhoz plugin ami tartalmaz AIR specifikus metódusokat.

Töldsd le a fentieket, lőjj be egy aptanás példa alkalmazást és kezdj kísérletezni.

Még egy utolsó dolog. Az első amit próbálkozások során hiányoltam az egy Firebug szintű eszköz volt, hogy rendesen debugolhassam azt amit írok. Nem néztem át rendesen a példa kódot, pedig ott van a tetején egy kikommentelt javascript. Ugyanazt az eszközd adja amit a firebug, itt IntroSpector -nak hívják, F12re lehet előhívni ha kell (és ha nem kommenteled ki a forrásban).

Következő alkalommal az ablakkezelésről lesz szó.

Eddig az Adobe AIR-ről:

cimkék:

Hozzászólások, trackbackek [trackback url]

 1. Kaszás Balázs 15:08 | 2008.06.20

  Szuper, már be is tettem delicioba és netvibesba, várom a folytatást. Engem is a HTML/JS/CSS alapú AIR programozás érdekel (a Flex-es flash-es nem).

 2. Kaszás Balázs 09:27 | 2008.06.21

  Egy nagyon hasznos link gyűjtemény a témában:

  http://www.jasonbartholme.com/101-adobe-air-resources-to-add-to-your-toolbelt-of-awesomeness/

 3. tracert 09:57 | 2008.07.03

  Ez pedig a teljesen kezdőknek lehet segítség az induláshoz:
  http://www.petefreitag.com/item/667.cfm

 4. Akron 15:17 | 2008.10.21

  Köszönet az írásért! :)

Szólj hozzákategóriák


del.icio.us

 • No bookmarks avaliable.

epp olvasom

 • A Clash of Kings

  A Clash of Kings by George R.R. Martin

flickr

 • Tuomas Holopainen - the Imagineer
 • The Flock
 • Christmas Crow
 • Geek joy
 • Fast Food - extreme edition
 • Teide north side
 • Teide National Park
 • Genesis
 • Rado Cerix
 • werk - _nec
 • werk - Strati

back to index